Arrels Fundació necessita cinc-centes persones voluntàries per al recompte del 13 de desembre

Actualitzar la xifra de les persones que en una mateixa nit dormen als carrers de Barcelona és l’objectiu del recompte.

Saber quantes persones dormen als carrers, places i caixers de Barcelona durant una nit, però també possibilitar que els veïns i veïnes de la ciutat s’acostin a les persones que viuen al ras al seu barri. Aquests són dos dels objectius que té el recompte de persones sense llar que Arrels Fundació farà el dimecres 13 de desembre.

Per portar-lo a terme es necessiten almenys cinc-centes persones voluntàries. Per participar-hi cal fer la inscripció al web d’Arrels. S’hi pot apuntar tothom que tingui més de divuit anys, encara que no tingui experiència prèvia de cap altre recompte. Cal tenir disponibilitat la nit del 13 de desembre -entre les deu de la nit i les dues de la matinada-, poder fer un recorregut a peu d’unes dues hores i tenir un dispositiu mòbil amb connexió a internet per poder introduir les dades.

Els i les participants rebran una formació prèvia: a través del correu electrònic rebran unes instruccions i un vídeo formatiu que detalla l’acció. En cada zona hi haurà una persona encarregada de coordinar els diferents grups i de resoldre els dubtes del voluntariat. Pel que fa a la nit del recompte s’haurà de dur calçat còmode i la bateria carregada del dispositiu mòbil.

El recorregut es farà sempre en grup. El recompte es farà entre les 22 h i les 0 h, i entre les 0 h i les 2 hores, depenent de si es tracta de barris més a prop o allunyats del centre de la ciutat. “Sabem que creix el nombre de persones que viuen al carrer i no tenim recursos per solucionar-lo”, subratlla el director d’Arrels FundacióFerran Busquets.

Dades per a polítiques concretes

Des d’Arrels Fundació, insisteixen en la importància de recollir informació sobre les persones que viuen al ras per incidir políticament i concretar polítiques i recursos adreçats a les persones sense llar. Segons l’últim cens fet per l’entitat, va ser el juny del 2022, almenys 1.231 persones dormen cada nit al ras a Barcelona.

Una enquesta de l’entitat, feta pública fa un mes, explica per primer cop què en pensa la ciutadania de les persones que viuen al carrer: el 84% de la població a Catalunya considera que el sensellarisme és un problema greu i que cal dedicar-hi esforços per resoldre’l, però alhora el 40% no saluden mai persones que viuen al carrer i se senten molestes si els demanen diners o ajuda.

Altres entitats també han organitzat aquest any recomptes nocturns en altres municipis. Els que es van fer el maig van trobar cent seixanta-tres persones passant la nit al ras a l’Hospitalet de Llobregat i noranta a Badalona. “Les dades mostren una tendència que no ens pot deixar de braços plegats“, manifestaven portaveus de les entitats organitzadores del recompte de l’Hospitalet de Llobregat.

Font: Xarxanet.