Aprovada per unanimitat la Renda Garantida de Ciutadania

La prestació començarà a aplicar-se el 15 de setembre amb una ajuda de 564 euros, el 85% de la quantia, i s’implementarà gradualment arribant als 664 euros l’any 2020.

El Parlament ha aprovat per unanimitat la proposició de llei de la renda garantida de ciutadania, sorgida gràcies a una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que va recollir més de 120.000 signatures al 2013 amb l’objectiu de vetllar per la inclusió social o laboral.

Es tracta d’una ajuda de 564 euros mensuals que augmentarà progressivament fins a arribar als 664 l’any 2020 i substituirà la renda mínima d’inserció (RMI) a partir del 15 de setembre, quan es comenci a aplicar. Els vots favorables de tots els grups han permès que definitivament la Generalitat pugui destinar entre 500 i 600 milions d’euros, gairebé el triple del que suposa la RMI.

D’entrada, la cobraran els més de 29.000 beneficiaris que fins ara rebien la renda mínima d’inserció. A aquests s’hi sumaran unes 7.000 persones que podran sol·licitar-la com a complement d’un sou inferior a aquest llindar mínim, segons calcula el Departament de Treball.

El nou subsidi el podrà sol·licitar les persones majors de 23 anys amb un mínim de dos anys de residència, que hagin esgotat totes les prestacions i que no tinguin la quantitat d’ingressos, rendes o recursos econòmics considerada mínima per atendre les necessitats bàsiques d’una vida digna d’acord amb el llindar d’ingressos fixat per l’indicador de la renda de suficiència de Catalunya. També podran demanar-la les famílies monoparentals amb contractes a temps parcial que no ingressin prou.

La prestació econòmica serà compatible amb prestacions de la Llei de dependència i amb beques de transport i menjadors escolars.

Un dia històric

Diosdado Toledano, impulsor de la ILP, ha destacat que l’aprovació del a llei era un “dia històric que recordarà el poble de Catalunya” i ha lamentat que s’hagi trigat tant de temps en assolir-la. Toledano ha recordat que un 6,7% de la població catalana viu actualment en situació de pobresa severa i que la pobresa infantil i laboral van en augment. “És molt important que ens hàgim posat d’acord i ha sigut possible gràcies a haver fet tots concessions”.