El nou projecte de l’entitat pretén ser una plataforma d’anàlisi i d’observació amb la finalitat de donar notorietat al fenomen de la soledat no desitjada i pal·liar els seus efectes negatius.
Després de 30 anys lluitant contra la soledat de les persones grans, Amics de la Gent Gran engega una nova iniciativa sota el nom d’Observatori de la Soledat, una plataforma amb la finalitat de donar notorietat al fenomen de la soledat, pal·liar els efectes negatius de la soledat no desitjada i promoure les eines necessàries per a la seva prevenció. La seva creació rau en la voluntat de donar continuïtat al treball realitzat i a les conclusions extretes de la Jornada Internacional de Soledat 2011 i a la Jornada de Gent Gran i Crisi 2013.
L’observatori pretén ser el nucli de reflexió sobre el fenomen de la soledat no volguda, ser una eina per donar a conèixer aquesta realitat i les diferents experiències de les persones que la pateixen i donar visibilitat a noves iniciatives i projectes.
Com a objectius per aquest 2017 l’observatori vol comprendre el fenomen de la soledat no desitjada al llarg del cicle vital, en situacions de pobresa i en contextos culturals diferents, recopilar de manera sistemàtica les principals estadístiques i indicadors relacionats amb la soledat de les persones grans i conèixer els principals projectes relacionats amb la soledat de les persones grans a nivell Europeu i d’Amèrica Llatina. Tot això portarà a l’entitat a analitzar els seus programes en funció de les conclusions extretes de les informacions analitzades.
Per altra banda, una de les accions principals d’aquest projecte és organitzar un cicle de conferències al Palau Macaya on s’estudiarà el fenomen de la soledat des de diferents prismes. El cicle portarà per títol “La soledat com a fenomen complex. Cicle vital, pobresa, subjectivitat i cultura” i pròximament es farà publica la seva programació. Aquest cicle pretén ser un espai aglutinador on debatre i generar discurs des de la metodologia qualitativa, promovent la participació de diferents agents socials i potenciant la transferència de coneixement i el treball en xarxa.
Font: xarxanet.org