Alzheimer Catalunya vol agrair la tasca feta pels professionals de les residències per fer front a la pandèmia

L’entitat destaca que els equips dels centres residencials han gestionat la crisi sanitària amb els “poquíssims recursos materials i humans de que han disposat”, però posant tot el seu esforç, compromís i responsabilitat per minimitzar els estralls de la pandèmia en les seves residències.

Arran de l’emissió del documental “Residències, els grans oblidats” a TV3, des d’Alzheimer Catalunya Fundació volem expressar el nostre suport i gratitud per la tasca feta per tots els professionals de les residències de Catalunya.

L’actual situació de crisi sanitària ens ha afectat com a societat. Però, un dels espais on ha tingut més incidència és en els entorns d’atenció centrats en persones grans com són les residències. Tal com va recollir el programa de TV3, gestionar un centre sense capacitat de fer proves de detecció, manca de material de protecció i formació específica en pandèmies té el seu impacte. La prova és que, segons el Departament de Salut, des de l’inici de la pandèmia han mort més de 3.300 persones en residències. Tot i això, des d’Alzheimer Catalunya Fundació volem donar suport a la tasca que han fet i que continuen fent els professionals de les residències a partir del seu coneixement, expertesa i professionalitat.

La situació que es viu és colpidora però hem de tenir en compte l’esforç i professionalitat dels equips i també l’impacte que ha tingut el COVID19 amb més de 4.000 professionals dels centres infectats que en moltes ocasions han anteposat a la seva salut, la de les persones de les qui tenen cura.

Cap a on ha d’anar el model residencial?

La crisi sanitària del COVID19 ha posat en el punt de mira el model residencial actual. És evident que cal un replantejament. Tot i això, ara és moment de poder analitzar i gestionar la situació actual. I un cop tornem a la nova normalitat i s’hagi fet la radiografia del impacte amb les causes i les conseqüències que ha tingut el sector més enllà de les pèrdues vitals, serà el moment de definir quines millores s’han d’incorporar.

Per fer-ho, caldrà tenir en compte l’experiència de les residències i de totes les entitats que treballem en l’acompanyament de les persones grans. Per això, des d’Alzheimer Catalunya Fundació, ens posem a la disposició del departament de Treball, Afers Socials i Famílies per replantejar el nou model assistencial a les residències de Catalunya i fem una crida a les entitats del sector a treballar-hi plegats.

 

Font: Alzheimer Catalunya