Gairebé el 30% de les persones tutelades viuen vulneracions de drets per part de persones properes.
Per commemorar el Dia Mundial de l’Alzheimer, Alzheimer Catalunya Fundació engega la campanya “Jo també tinc drets”. Una iniciativa que vol posar en relleu la vulneració de drets fonamentals que pateixen diàriament les persones diagnosticades amb aquesta malaltia.
Per aquest motiu, s’han elaborat diferents vídeos en què, persones d’edats compreses entre els 17 i els 91 anys ens expliquen què és el que els hi agradaria mantenir de la seva vida actual si mai no arribés el diagnòstic. Dignitat, bon tracte, capacitat de decisió o no caure en l’oblit, són algunes de les peticions elaborades.
Per aquest motiu, la directora general d’Alzheimer Catalunya, Aurora Santín, ha declarat que “cal treballar perquè les persones grans i, especialment les diagnosticades amb Alzheimer, puguin seguir vivint com a ciutadans amb tots els seus drets intactes”. Santín ha recordat que a l’entitat “estem tutelant persones que han abusat d’elles persones del seu entorn de confiança”. De fet, ha afegit que “gairebé el 30% d’aquestes han patit de forma reiterada situacions de vulneració de drets”.
Els més habituals han estat l’econòmic, seguit de l’abandonament i psicològic-emocional. Uns resultats molt similars als que es recullen en un estudi de la diputació de Barcelona. Aquest mostra que les conductes més habituals són l’abús econòmic (57%), el psicològic (55%), la negligència en pràctiques diàries d’atenció i cura (32%) i l’abús físic (18%).
Actualment, l’Alzheimer és una malaltia que no té cura. A Espanya, hi ha més de 800.000 persones diagnosticades de les quals, més de 100.000 es troben a Catalunya. De fet, es preveu que l’any 2050 hi hagi més de 115 milions de casos a tot el món.
Font: Alzheimer Catalunya