Alerta perquè les reserves de sang estan sota mínims

Banc de Sang

El Banc de Sang i Teixits té les reserves molt baixes. Es necessiten un mínim d’un miler de donacions diàries i no s’hi arriba.

Només tenen reserves de sang per quatre dies. Aquest és el crit d’alerta del Banc de Sang i Teixits, que recorda que per evitar ensurts i problemes la reserva hauria de poder cobrir entre vuit i deu dies. I cobrir vol dir que els centres hospitalaris puguin fer les operacions habituals sense problemes i les persones amb malalties cròniques puguin també ser ateses amb normalitat.

Per aquest motiu es fa una crida per demanar als donants actius que acudeixin als hospitals o als punts habilitats a donar sang, i també es convida a nous i noves donants. Es necessiten un mínim d’un miler de donacions diàries. “Esperem que de cara a mitjans d’octubre i novembre i desembre augmentin les donacions, perquè hi haurà dies de pont i és habitual que la gent doni menys”, afirma el portaveu del Banc de Sang i TeixitsManel Gastó.

Maratons de donants

La reducció de donacions és generalitzada. Un exemple és el cas de Terrassa, on es necessiten entre trenta-cinc i cinquanta donacions diàries i últimament només arriben a la vintena. Per intentar animar tant a habituals com a possibles noves donants de la ciutat, la 16ena Marató de Donants de Sang de Mútua Terrassa es farà del 20 al 22 d’octubre.

Cada vegada més entitats culturals, socials i esportives també organitzen punts de donació de sang: els Castellers de la Sagrada Família de Barcelona convoquen amb el lema ‘Fes aleta a la Vida! Dona Sang!’ el diumenge 16 d’octubre a partir de les 10 del mati a l’Ateneu El Poblet.

On puc donar sang?

Segons Gastó, en les últimes setmanes les donacions han estat més baixes del que es preveia, mentre que l’activitat als hospitals s’ha mantingut estable. Com acostuma a passar quan s’acosten períodes de vacances o amb ponts, el Banc de Sang i Teixits demana fer un gest abans: caldrien mil cent donacions diàries per recuperar les reserves de sang i encarar l’últim trimestre de l’any, segons els seus càlculs.

Al web de la institució es poden consultar els hospitals on es pot donar sang o plasma així com els punts de donació habilitats a tot Catalunya per veure quin queda més a prop.

Requisits per donar sang:

  • Tenir entre divuit i setanta anys
  • Estar bé de salut i pesar més de cinquanta quilos
  • Les dones embarassades no en poden donar
  • La vacunació contra la Covid-19 no impedeix donar sang o plasma, però si es té algun efecte secundari com febre o malestar general, cal esperar-se dues setmanes
  • Tatuatges i pírcings no impedeixen donar sang
  • Qui hagi viatjat a l’estranger pot consultar el web per comprovar si hi ha algun impediment per donar sang.

A més de la normativa i recomanacions generals poden sorgir dubtes i per això el Banc de Sang i Teixits té obertes diferents vies per resoldre’ls:

  1. Escriure al WhatsApp del Banc de Sang 677 07 17 56
  2. Consultar per les xarxes socials @donarsang
  3. Escriure al correu atencioaldonant@bst.cat
  4. Trucar al 93 557 35 66

Font: Xarxanet