Primer Congrés Estatal sobre mentoria social

L’esdeveniment reunirà més de 200 persones al Palau de Congressos Baluarte per posar en valor aquesta metodologia d’intervenció social basada en persones voluntàries que acompanyen col·lectius en situació de vulnerabilitat. 

Els propers 4, 5 i 6 de maig, Pamplona acollirà el primer Congrés Estatal de Mentoria Social, una trobada sense precedents on s’exploraran pràctiques i experiències de l’aplicació de la mentoria social: una metodologia d’intervenció de persones que s’ofereixen voluntàriament per proporcionar suport a diferents col·lectius, des de joves i adolescents, dones que han patit violència masclista, població refugiada, persones internes a presons, infància en situació de vulnerabilitat o persones amb discapacitats.  

L’esdeveniment, organitzat per la Coordinadora de Mentoria Social (CMS) en col·laboració amb el Govern de Navarra, el Govern Basc i el Ministeri de Drets Socials del Govern d’Espanya, reunirà professionals i representants d’entitats socials, institucions públiques i universitats amb l’objectiu d’“estudiar els reptes del present i proposar la mentoria social com una eina metodològica dirigida a cohesionar la societat al voltant dels valors dels drets humans”, tal com ha aclarit Karlos Ordoñez, vicepresident de la Coordinadora de Mentoria Social i membre de SOS Racismo Gipuzkoa. 

Com ha destacat Eduardo Santos, conseller del departament de Polítiques Migratòries i Justícia del Govern de Navarra, es tracta d’“una cita molt important que esperem que es converteixi en un referent al sector”. “Des del punt de vista del Govern de Navarra”, ha destacat “és un honor que s’hagi triat Pamplona com a seu per a aquest esdeveniment. Fa anys que fomentem polítiques públiques que posen el focus en el desenvolupament integral de les persones, sobretot els col·lectius vulnerables. Ho hem fet especialment a l’àmbit de les migracions”. I és que el Govern de Navarra ha estat “pioner amb projectes com ara Kideak, dirigit a la integració joves migrats entre els 18 i 23 anys”.  

Les 19 entitats que conformen la CMS duen a terme 24 programes i desenvolupen més de 1.200 relacions a l’any amb més de 2.700 participants. “La metodologia de la mentoria social”, explica Ordoñez, “s’aplica a preadolescents en risc d’abandonament escolar, nens i nenes d’origen migrant que viuen el dia a dia del fet diferencial com una dificultat afegida en el procés d’inclusió, persones sol·licitants d’asil o refugiades, dones que han patit violència masclista o joves tutelats i extutelats que intenten trobar en aquesta societat competitiva un espai per al seu desenvolupament”. 

“És una tècnica innovadora a l’estat que ja té recorregut a Europa”, recorda la vicerectora de la Universitat Pública Begoña Pérez, que gestiona el programa de mentoria Rossinyol-Urretxindorra, un dels programes pioners a Navarra. “En aquestes iniciatives innovadores, és important compartir experiències, conèixer les claus de l’aplicació i les condicions que s’ha de donar a la mentoria”.  

Ponències, tallers i taules rodones

El Congrés acollirà més de 200 persones de diferents àmbits de les administracions públiques i universitats, responsables de programes d’entitats socials, associacions feministes, antiracistes i professionals de la judicatura. Arrancarà el 4 de maig amb un acte inaugural en què participaran Eduardo Santos Itoiz (Conseller de Polítiques Migratòries i Justícia Govern Navarra), Begoña Pérez Eransus (vicerectora de la UPNA) i Laia Bernués (presidenta de la CMS). 

Després, tres sessions plenàries recolliran tant la història de la mentoria a Espanya, de la mà de Rita Grané (directora de l’Associació Punt de Referència) i Marina Claverías (directora de l’Associació Quilòmetre Zero); com els seus reptes, dificultats i oportunitats de desenvolupament en una actualitat testimoni de l’augment de la intolerància i l’odi, amb Òscar Prieto-Flores (Professor de la Universitat de Girona i director de la investigació Applying Mentoring), Izaskun Andueza (Investigadora i docent a la Universitat Pública de Navarra), Mar Avendaño (Consultora social i responsable del Segell de Qualitat MC de la CMS), María Luisa Rodicio (Coordinadora del Grup de Recerca FORVI) i Paula Ríos de Deus (Investigadora del Grup FORVI i docent de la UdC).  

En aquest context, explica Ordoñez, es preveu una tercera plenària amb Jaume Funes (psicòleg, educador i periodista), Maurici Blancafort (advocat i coordinador de Som Base) i María Arós (directora de la CMS), que debatran sobre l’acompanyament, “no només com una manera d’enfrontar la solitud imposada, sinó també com a dret”. En aquesta línia, es presentarà el Manifest per la construcció d’una societat inclusiva, on les entitats participants plantejaran la necessitat de fer un pas endavant en favor d’aquest dret.   

Sis taules rodones donaran a conèixer programes de mentoria social amb els diversos sectors amb els quals ja es treballa, així com altres que també estan començant a troben en la mentoria social oportunitats d’aplicació, com són les persones internes i en vies de reinserció o persones pertanyents a l’espai de la diversitat funcional.  

Igualment, dotze tallers debatran i oferiran experiències i estudis de cas vinculats a la temàtica del Congrés. “L’objectiu d´aquestes sessions és fomentar el treball en grup entre els participants”. 

5 de maig, a Sant Sebastià

El Congrés celebrarà la seva segona jornada a Sant Sebastià, “com a exemple d’un altre territori on la mentoria social té també un desenvolupament creixent i molt ben instal·lat”. La sessió començarà amb una obertura de la mà de l’alcalde de Donostia Eneko Goya, Harkaitz Millán (diputat de Joventut, Cooperació, Cultura i Esport de la Diputació de Gipuzkoa), i Jon Gambra (Director de DDHH de la Diputació de Gipuzkoa).  

Després de l’obertura tindrà lloc la taula institucional, on Eunice Romero (Directora General de Migracions, Refugi i Antiracisme de la Generalitat de Catalunya), Patricia Ruiz d’Irizar (Directora General de Polítiques Migratòries del Govern de Navarra) i Xabier Legarreta (Director de Migració i Asil del Govern d’Euskadi) parlaran de les polítiques que estan implementant al voltant de la mentoria social de manera cada cop més decidida i coordinada amb les entitats que les duen a terme als diferents territoris. També hi participarà, via vídeo, l’Eurodiputada francesa Ilana Cicurel.  

Per finalitzar la jornada a la capital gipuskoana, es donarà veu i espai als veritables protagonistes de tot plegat: les persones mentores i mentorades, que en el dia a dia van possibilitant que aquest esforç d’una societat millor i inclusiva pugui esdevenir realitat. Escoltarem les seves històries de vida i la seva visió des del terreny”.  

La mentoria social, una dècada de recorregut

Ja fa més d’una dècada que entitats socials que duien a terme programes de mentoria social a Catalunya van formalitzar la creació de la Coordinadora de Mentoria Social. Una metodologia d‟intervenció social que promou la relació entre persones que voluntàriament s’ofereixen per proporcionar un suport a altres persones que es troben en una situació de risc d’exclusió. “Ens uneix la pràctica d’una eina extremadament útil i la visió de ser una xarxa àmplia, diversa i representativa dels projectes de mentoria social del país, garantint-ne la qualitat i generant coneixement i innovació”, indica Ordóñez.  

“La nostra missió”, aclareixen des de la CMS, “és fer que la mentoria estigui al servei de la inclusió, la cohesió social i la igualtat d’oportunitats dels col·lectius més vulnerables. Per això, treballem en xarxa de manera eficaç per incidir a l’àmbit públic i generar coneixement pedagògic rigorós, per tal d’estendre la mentòria de qualitat en l’àmbit de l’acció social”. 

L’esdeveniment, que se celebrarà al maig, a més de les entitats ja esmentades, ha comptat amb el suport de Fundació la Caixa, Diputació de Gipuzkoa i l’Institut Navarrès de Joventut, així com amb la col·laboració de la Universitat de Girona, la Universidade da Coruña, Universitat del País Basc i la Universitat Pública de Navarra.