I Jornades Gatzara

La Fundació Bayt al-Thaqafa organitza del 16 al 20 de març unes jornades presencials (a Barcelona) i virtuals per reflexionar entorn a tot allò que compartim la cultura catalana i la cultura àrabmusulmana.

La interculturalitat forma part de la idiosincràsia de la cultura catalana. Segles de migracions i intercanvis han regalat un pòsit de costums, receptes, paraules,… amb segell arabomusulmà que avui sentim i vivim com a pròpies. Les Jornades Gatzara, que organitza la Fundació Bayt al-Thaqafa, són un espai obert a tota la ciutadania per conèixer i compartir la cultura arabomusulmana que portem dins, un espai per promoure una societat cohesionada i combatre els discursos antimigració que van a l’alça. 

Del 16 al 20 de març en diversos espais de Barcelona tindrà lloc una desena d’activitats organitzades en xarxa amb vint entitats i el suport de l’Ajuntament de Barcelona:

  • Dolors Bramon, professora emèrita de la Universitat de Barcelona especialitzada en món àrab; Pius Alibek, escriptor, gastrònom i lingüista d’origen iraquí i Miriam Hatibi, consultora en comunicació, activista pel reconeixement de la cultura musulmana protagonitzaran l’acte inaugural el dimarts 16 de març a les 19h a l’auditori de l’Institut Europeu de la Mediterrània.
  • Dimecres 17 de març a la tarda tindrà lloc una ruta de costums i arquitectura àrab pels carrers de Barcelona amb EuroÀrab.
  • Dijous 18 de març al matí un col·loqui sobre la interculturalitat al món empresarial amb Barcelona Halal Services a l’auditori del Centre d’Estudis de Cristianisme i Justícia. El mateix dia a la tarda hi haurà un taller sobre gastronomia amb entitats dedicades a la inclusió a través de la cuina.
  • Divendres 19 de març al vespre als Cinemes Girona, podrem gaudir d’un cinefòrum de la mà de la Mostra de Cinema àrab de Barcelona
  • Dissabte 20 de març a la tarda, als Jardins del Pou de la Figuera, tindran lloc tallers de sensibilització per a infants i joves, a través del rap, el teatrefòrum, els contes i el joc.
  • Tancarà les I Jornades Gatzara un concert de la Riborquestra, un projecte comunitari d’inclusió a través de la música, el dissabte 20 de març al vespre.

Jornades Gatzara, una cita anual

El 2021 tindrà lloc la primera edició d’unes jornades que la Fundació Bayt al-Thaqafa preveu organitzar anualment. El nom i la gràfica de les Jornades Gatzara beuen d’aquesta cultura compartida ja que tant en català com en àrab la paraula gatzara fa referència a la remor de moltes veus juntes manifestant la seva alegria, un significat compartit que es tradueix en un joc visual interposant la grafia de l’alfabet àrab i llatí de la mateixa paraula.

Així, des de la Fundació Bayt-al-thaqafa organitzen les Jornades Gatzara per crear un espai obert de reflexió amb moltes veus que ens permetin conèixer tot allò que compartim la cultura catalana i l’àrabmusulmana.