AFANOC Tarragona, AIS Ajuda a la infància sense recursos, Aecc Catalunya contra el càncer Girona, i l’Associació Ment i Salut La Muralla, guanyen el Premi Lluís Martí al Valor Social 2020

La FCVS ha reconegut les actuacions d’entitats que han sortit al pas de la lluita contra la Covid-19 amb accions de responsabilitat social conjuntes amb empreses o de treball en xarxa amb altres entitats

En el marc del Dia Internacional del Voluntariat, que la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) ha celebrat en format telemàtic en els diferents territoris, s’han lliurat els premis de la 6a edició del Premi Lluís Martí al Valor Social a AFANOC Tarragona, en la categoria catalana,i a AIS Ajuda a la infància sense recursos, Aecc Catalunya contra el càncer Girona i l’Associació Ment i Salut La Muralla, en les categories locals.

El context de la pandèmia de la Covid-19 ha marcat un any sense precedents en el Tercer Sector Social i, per això, la FCVS ha orientat la 6a edició del Premi a reconèixer accions que hagin sortit al pas de les greus dificultats que el coronavirus ha contribuït a generar entre les persones dels col·lectius més vulnerables. En aquest sentit, s’han escollit els millors programes executats per entitats, així com accions conjuntes de treball en xarxa amb altres entitats o amb una empresa que hagin donat resposta a diverses situacions generades per la pandèmia.

Categoria catalana: AFANOC Tarragona

El premi a la millor pràctica de Responsabilitat Social amb el voluntariat com a agent protagonista en temps de COVID-19, finançat per l’Associació de Voluntaris “la Caixa” i dotat en 4.000 €, ha sigut per a l’entitat AFANOC Tarragona amb el projecte ‘Sigues un AFANOKI! Propostes online per a infants i adolescents amb càncer’.

El projecte es dirigeix a infants i adolescents que estan ingressats als hospitals de referència, a aquells que estan en el seu domicili en els territoris on AFANOC té delegació, i també a les famílies allotjades a la Casa dels Xuklis. L’objectiu és facilitar-los un espai lúdic que millori la conciliació familiar.

Des d’AFANOC Tarragona han adaptat la seva activitat a la situació provocada per la pandèmia, plantejant a través del seu canal de Youtube activitats lúdiques com són manualitats, endevinalles o cinema fòrum, i han proposat trobades online grupals per jugar al bingo, al qui és qui i més jocs.

També han fet connexions individuals, donant resposta a necessitats específiques com aprendre a tocar la guitarra, reforç escolar, manualitats o jocs de taula. A més, han mantingut el voluntariat domiciliari en format online per continuar amb el vincle que ja existia abans de la COVID-19.

Categoria local Barcelona: AIS Ajuda a la infància sense recursos

El premi a la construcció de la millor comunitat local socialment responsable de l’àrea metropolitana de Barcelona en temps de COVID-19, finançat per Aigües de Barcelona i dotat en 1.500 €, s’ha atorgat a AIS Ajuda a la infància sense recursos amb el projecte ‘Connectem els invisibles’.

El projecte neix per donar resposta a la situació d’aïllament social i físic que ha provocat la Covid-19 a les persones amb discapacitat que viuen en residències. Des del març tenen les visites restringides i no veuen a les seves amistats ni a les persones voluntàries, així com tampoc surten a l’exterior.

A través de diferents activitats com són ‘Contagiant somriures’, ‘Comunitat Virtual’ i ‘La Finestra’, han aconseguit que aquestes persones no hagin perdut el contacte amb l’exterior. A més, han pogut combatre la situació d’aïllament social i físic, han trencat la rutina de les persones usuàries podent-les acompanyar, han mantingut el seu vincle emocional amb persones voluntàries i amb l’entitat, i han recuperat espais de distracció col·lectiva i compartida.

Categoria local Girona: Aecc Catalunya cotra el càncer Girona

El Premi a la construcció de la millor comunitat local socialment responsable de la província de Girona en temps de Covid-19, finançat per la Fundació Serra Santamans i dotat per 1.500 euros, és per l’AECC Catalunya contra el càncer Girona amb el projecte ‘Acompanyament al pacient de càncer i els seus familiars per via telefònica i virtual’.

El projecte s’emmarca dins el Programa de Voluntariat de Benestar i Confort de l’entitat amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer i dels seus familiars o acompanyants més propers.

El projecte contempla un pla formatiu per a tots els membres de l’equip de voluntariat. A més de la formació bàsica d’acollida, es realitza una formació específica per a l’acompanyament telefònic i una altra de continuada, composta per diverses càpsules formatives de curta durada. Alhora, es realitza una reunió de seguiment mensual amb el grup de voluntàries, així com una comunicació oberta i fluïda entre voluntaris i coordinadors.

Categoria local Tarragona: Associació Ment i Salut La Muralla

El Premi a la construcció de la millor comunitat local socialment responsable de la província de Tarragona en temps de Covid-19, patrocinat per ARÇ Cooperativa i dotat per 1.500 euros, ha sigut per a l’Associació Ment i Salut La Muralla amb el projecte ‘No hi ha distància quan es té un motiu’.

El projecte afavoreix el contacte social de les persones amb problemes de salut mental. En la pandèmia no es va poder fer aquest contacte de forma presencial i el projecte de l’entitat va ser una manera de continuar donant assistència a aquestes persones, les quals han patit molt perquè la salut mental s’ha vist greument perjudicada durant aquest temps.

El treball en xarxa ha estat molt present perquè tots els clubs socials de Catalunya s’han pogut beneficiar de les  activitats. Així, el servei de club social, que atén a més de 140 persones, mai havia tancat la seva atenció directa i els usuaris des del primer dia van veure la necessitat de continuar tenint els serveis. Es van adaptar tots els tallers presencials al format telemàtic, creant un horari d’activitats de dilluns a divendres i en caps de setmana. Mitjançant diferents plataformes en línia les persones usuàries podien realitzar diferents tallers i estar en contacte virtual entre elles i l’equip de monitors i voluntariat.