El projecte ‘Acompanyem a la Gent Gran’ pretén donar suport emocional a les persones majors de 65 anys del municipi de l’Alt Camp en un context marcat per la Covid-19.
L’Ajuntament de Valls, la Fundació Ginac i Càritas han demanat la participació de les associacions veïnals i de persones voluntàries per garantir la continuïtat del programa d’acompanyament a les persones grans al municipi tarragoní. El projecte ‘Acompanyem a la Gent Gran’, iniciat com a prova pilot l’any 2019, també busca sensibilitzar a la ciutadania sobre la vulnerabilitat de les persones grans i detectar nous casos de soledat que puguin donar-se en aquest col·lectiu, en un context marcat per la pandèmia de la Covid-19.
Les activitats del projecte se centren en l’acompanyament presencial i telefònic. Si aquest servei es produeix de manera presencial, la persona voluntària es desplaça al domicili de qui s’ha inscrit al programa per donar-li suport en el dia a dia o fer un passeig. Tot i que la pandèmia ha paralitzat aquesta acció, manté el suport telefònic i la compra d’aliments i medicaments. “És important que la gent gran tingui algú que es preocupa per ells”, ha afirmat el president de Càritas arxiprestal de l’Alt Camp, Joaquim Calvo.
El regidor d’Acció Comunitària, Participació i Igualtat, Jordi Cartanyà, ha explicat a Ràdio Ciutat de Valls que la iniciativa pretén captar nou voluntariat i facilitar a la gent gran que està sola un telèfon on trucar o una persona a qui demanar-li el que necessita. En aquesta línia, des del consistori fan una crida a la implicació de la ciutadania, especialment de joves, per rejovenir la xarxa de suport. El projecte conjunt de l’Ajuntament de Valls amb la Fundació Ginac i Càritas atén actualment a una quinzena de persones amb el suport de dotze persones voluntàries.
En la situació actual de la pandèmia, la soledat de les persones grans s’ha vist agreujada. Per aquest motiu, des del Pla d’Inclusió, Cohesió Social i Serveis Socials del consistori animen a aquest col·lectiu a inscriure’s al programa a través del telèfon al 608 149 450 o per correu electrònic a xarxasolidaria@valls.cat. La responsable de l’Àrea Social de la Fundació Ginac, Carme Ferré, ha destacat qe l’acció és un bé comú per a les dues bandes, tant per al voluntariat com per a la gent gran.
Les persones interessades a fer voluntariat han de tenir entre 18 i 55 anys i residir a Valls. L’ajuntament ha habilitat un formulari a la pàgina web municipal per sumar-se a la iniciativa.
La Xarxa de Solidaritat de Valls per fer front a l’emergència sanitària
Des de l’arribada de la Covid-19, l’àrea d’Acció Comunitària, Participació i Igualtat en coordinació amb els Serveis Socials del municipi de Valls han treballat per consolidar el suport als grups més vulnerables.
Una de les iniciatives emprades per fer front a la crisi econòmica i social és la Xarxa Solidària de Valls, una agrupació amb més de 40 persones voluntàries que ha dut a terme tasques diàries com la compra d’alimentació o medicaments per evitar que les persones grans posessin en risc la seva salut.
Durant el confinament es van dur a terme 22 actuacions, entre les que també destaca el seguiment telefònic com a suport psicològic. En els darrers mesos, aquesta activitat s’ha reforçat amb noves accions de suport per poder garantir l’atenció a la ciutadana durant l’emergència sanitària.
Des del consistori agraeixen a les entitats que han treballat al municipi per ajudar a la ciutadania més vulnerable. Algunes de les organitzacions que han participat són Creu Roja, Càritas, la Fundació Ginac, La Taulada, Associació Egueiro, Associació Porta Obe.
Font: Xarxanet.org