8 de març: ens adherim a la #VagaFeminista

La Federació Catalana de Voluntariat Social s’adhereix a la convocatòria de vaga del Dia Internacional de la Dona, que tindrà lloc el dijous 8 de març del 2018. Davant la proposta de vaga convocada pels sindicats majoritaris, com a plataforma de referència del voluntariat social a Catalunya, ens sumem a la jornada de reivindicació dels drets de les dones i fem una crida a les entitats federades a participar en les accions i mobilitzacions que se celebrin durant tot el dia.

El Consell Directiu de la FCVS ha pres la decisió de sumar-se a la #VagaFeminista en suport a la lluita de les dones per una presència i participació paritària amb l’home en la societat. Considerem que aquesta vaga és una clara oportunitat per reclamar la fi de la desigualtat en l’àmbit laboral, econòmic i social de les dones respecte dels homes.

Segons dades d’El Panoràmic, el món associatiu es troba molt feminitzat: les dones representen el 52% de les persones associades, el 60% del voluntariat i el 73% dels membres dels equips remunerats. Tot i aquesta significativa representació, a l’hora d’ocupar càrrecs de responsabilitat, el percentatge disminueix al 40%.

En un altre ordre de coses, les morts produïdes per violència masclista en els darrers anys o els assetjaments sexuals i violències quotidianes són altres realitats que atempten contra els drets de les dones i que des de la FCVS condemnem i denunciem rotundament.

La vaga laboral consistirà en una aturada de 2 h per torn de treball (en torn de matins d’11.30h a 13.30h). L’aturada de dues hores té un significat simbòlic, ja que és la mitjana que es calcula que treballen les dones gratuïtament respecte dels homes, per la qual cosa la bretxa salarial encara avui dia és una xacra a combatre. Segons dades de la #VagaFeminista, la mitjana de la diferència de sous entre homes i dones encara és del 23%.

En aquest sentit:

• Ens comprometem a seguir promovent l’equitat de gènere com un valor arrelat al territori i que sigui transversal entre totes les entitats federades.

• Ens mobilitzem perquè la perspectiva de gènere sigui una realitat que acompanyi les accions del voluntariat en tots els àmbits que engloben les entitats socials com les discapacitats, la salut, la infància o la promoció comunitària.

• Exigim a les institucions públiques que siguin eixos vertebradors en la promoció de la igualtat entre dones i homes en tots els àmbits, per descomptat, també l’associatiu.

Descarrega’t el document