8 de cada 10 catalanoparlants consideren que per ser català és molt important saber parlar la llengua

Plataforma per la Llengua ha publicat la tretzena edició de l”InformeCAT’, un recull de cinquanta dades significatives sobre l’estat del català arreu del domini lingüístic

Vuit de cada deu catalanoparlants de Catalunya consideren que per ser català és molt important saber parlar la llengua pròpia del país: el català. És una de les dades més destacades de la tretzena edició de l’‘InformeCAT’, una publicació anual de Plataforma per la Llengua que recull cinquanta dades significatives sobre l’estat del català a partir de fonts oficials i d’estudis d’elaboració pròpia.

Aquesta dada, extreta de l’Enquesta sobre valors a Catalunya del 2023 feta pel Centre d’Estudis d’Opinió, indica que, per al 78,1% dels catalanoparlants, “ser capaç de parlar en català” és molt important per “ser realment català”.

Per a Plataforma per la Llengua, aquesta dada fa palès que un dels principals actius de què disposa el català, malgrat la situació d’emergència lingüística, és la forta identificació entre identitat de grup i llengua. Això passa a Catalunya, però, com recull l”InformeCat’ 2024, també a Andorra: al Coprincipat, quatre de cada cinc residents creuen que parlar habitualment la llengua és important per considerar que s’hi està ben integrat. A més, a Catalunya, el 86,0% de la població creu que s’han de fer polítiques per garantir l’ensenyament de la llengua als nouvinguts.

‘InformeCAT 2024’ també recull aquestes dades:

• A Catalunya, el 52,3% dels joves parlants de llengües no oficials volen parlar català a la feina.

• Un 69,9% de la població de Catalunya considera força o molt important l’etiquetatge en català a l’hora de comprar un producte.

• Els centres de català de titularitat del govern d’Andorra incrementen el nombre d’alumnes en el 122,9%.

• El 86% dels joves de 18 a 24 anys de l’Estat francès són favorables a l’ensenyament de les llengües dites regionals a l’escola pública.

• Cap de les vuit denúncies presentades per Plataforma per la Llengua des del 2022 contra agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per vulneració de drets lingüístics han suposat l’obertura d’un procediment sancionador per depurar possibles responsabilitats.

• Només el 25,6% dels usuaris dels serveis sanitaris de la zona valencianoparlant del País Valencià hi usen el valencià en la mateixa proporció que el castellà o més.

• La delegació algueresa de l’ONG del català celebra deu anys d’activitat.

• El 67,8% dels exàmens de la Selectivitat del juny del 2023 a les Illes Balears es van respondre en llengua catalana.

Plataforma per la llengua vol que el debat públic sobre llengua estigui més basat en dades que en percepcions, i que això afavoreixi que es prenguin les mesures polítiques necessàries per normalitzar el català en tots els àmbits. Amb estudis com ‘InformeCAT 2024’ es vol contribuir a difondre, per tant, les dades més rellevants de la situació lingüística, amb les seves fortaleses i els seus problemes.

Font: Plataforma per la Llengua