7 entitats que cerquen voluntariat per a l’estiu

La Fundació Bayt al-Thaqafa ha fet una crida de voluntariat per als cursos de castellà i per al servei de parelles lingüístiques

Moltes persones aprofiten les vacances per iniciar un voluntariat que potser s’allargarà tot l’any. Entitats d’atenció a persones migrades, sense llar o a infants en risc d’exclusió necessiten suport juliol i agost.

Busqueu un voluntariat per fer aquest estiu? Moltes entitats no poden abaixar la guàrdia ni al juliol ni a l’agost i cerquen persones que vulguin col·laborar amb elles. Tot i que sigui l’estiu, l’exigència d’un cert nivell de compromis és la mateixa i en temps de Covid-19 es prenen mesures perquè l’acció voluntària també sigui segura.

1. Classes de llengua a la Fundació Bayt al-Thaqafa

La Fundació Bayt al-Thaqafa ha fet una crida de voluntariat per als cursos de castellà i per al servei de parelles lingüístiques. “En el cas dels cursos de llengua, es fan les classes i també sortides socioculturals per conèixer l’entorn. Les parelles lingüístiques funcionen con qualsevol altra parella lingüística, sí que al principi el punt de trobada és el Bayt, però després, en general, queden pel seu compte per fer les activitats que considerin. Nosaltres anem fent seguiment”, explica la responsable de Voluntariat de l’entitat, Anna Eguia.

La demanda que tenen de persones que volen aprendre el castellà és molt alta i Eguia explica que gairebé mai poden donar resposta a tothom. Per això intenten ampliar al màxim l’oferta a l’estiu. Per mantenir les mesures de seguretat en temps de Covid-19, tenen espais cedits al Palau Alòs i al Casal del Pou de la Figuera, entitats veïnes del barri.

2. Rebre i acompanyar persones a l’hospital amb la Fundació Althaia de Manresa

La Fundació Althaia de Manresa fa una crida a nois i noies entre 15 i 22 anys que vulguin dedicar el seu temps lliure a fer més agradable l’estada dels usuaris a l’hospital. “El voluntariat jove representa una forma de fer pedagogia sobre la relació entre salut i solidaritat, alhora que els permet tenir una experiència semiprofessional en un entorn sanitari”, planteja la responsable del Voluntariat Jove de la Fundació Althaia, Anna Ucles.

Cada estiu fan la crida per donar la possibilitat al jovent del territori. Aquest serà el cinquè any i Ucles assegura que hi ha joves que els hi agrada tant l’experiència que l’any següent també s’hi apunten. La seva tasca és donar suport a l’aplicació de les mesures de seguretat per accedir a l’Hospital de Sant Joan de Déuinformar dels nous circuits a l’interior de les instal·lacions i tasques de suport a l’atenció de la ciutadania.

3. Activitats amb infants en risc d’exclusió amb Creu Roja Sabadell

Necessiten voluntaris i voluntàries que puguin donar suport al personal tècnic de Creu Roja Sabadell que gestiona les diferents activitats que duen a terme a nivell d’infància en risc d’exclusió social durant l’estiu. “El projecte compta amb 20 places de voluntariat, i el perfil és el de persones motivades i amb experiència en portar a terme diferents tipus d’activitats de lleure amb nens i nenes. Això vol dir tallers, jocs, activitats esportives i excursions”, indica el tècnic de voluntariat i formació interna, Josep Tena Hernàndez.

Tena explica que l’estiu és el moment en què el voluntariat que s’ha mobilitzat durant tot el curs es pot prendre un descans i alhora “és una porta d’entrada per a d’altres, sobretot joves, que al disposar de més temps lliure veuen el moment idoni per començar a fer acció voluntària”.

4. El Casal dels Infants mou 600 persones voluntàries a l’estiu

El Casal dels Infants cerca persones voluntàries que tinguin ganes de donar suport a les activitats d’estiu (casals d’estiu, colònies i campaments) de Barcelona, Sant Adrià del Besòs, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Salt. “És indispensable que estiguin motivades, amb ganes de passar-s’ho bé, treballar en equip i que siguin persones amb habilitats socials per poder ser referents dels participants del seu grup”, resumeix la responsable de l’àrea de Voluntariat, Eli Puente.

El Casal dels Infants mou unes 600 persones voluntàries a l’estiu, entre 18 i 30 anys, per acompanyar 1.600 infants i joves. Puente en detalla algunes característiques: “S’espera que escoltin, acompanyin, siguin propers/es, parlin amb claredat, no personalitzin els conflictes, ni caiguin en favoritismes o en paternalismes i intervinguin grupalment”.

5. Al centre obert, fent orientació telefònica o al Pis Zero d’Arrels Fundació

Els serveis de la Fundació Arrels no s’aturen a l’estiu i és un moment d’entrada de nous voluntaris i voluntàries. En aquests moment, tenen places de voluntariat per fer acollida al centre obert, per atendre el telèfon i donar suport en tasques administratives i també per acollir les persones que van a descansar al Pis Zero. En el cas de la llar Pere Barnés, on viuen persones que tenen una salut fràgil, es ecessita voluntariat per realitzar acompanyaments al CAP o bé a fer tràmits.

Tot i que no cal tenir experiència prèvia, des d’Arrels demanen molta rigorositat amb les mesures de protecció davant la Covid-19. Es fa una entrevista i una formació abans de començar el voluntariat.

6. El Banc dels Aliments de Barcelona cerca voluntariat per al magatzem

El Banc dels Aliments de Barcelona necessita una quinzena de persones per al magatzem i tasques de logística. Haurien de tenir disponibilitat dos o tres dies de dilluns a dijous. “És una feina que requereix un minim esforç físic, perquè preparem lots d’un pes màxim de quinze quilos”, precisa el cap de logística, Oriol Dolader. La crida és per cobrir el voluntariat de tot l’any que s’agafa un temps de descans.

“Prenem totes les mesures: mascareta, gel, procurem mantener les distàncies entre els grups i grups de dues o tres persones voluntaries”, indica Dolader. Les entitats i transportistes que van al magatzem a fer recollides no entren al magatzem per precaució per la Covid-19.

7. Acompanyar el casal d’estiu de la Fundació Salut Alta, a Badalona

La Fundació Salut Alta, de Badalona, fa una crida de voluntariat per al casal d’estiu. Han de ser persones de més de setze anys i es demana un compromís mínim d’una setmana cada matí, entre 9 i 2.

Font: Xarxanet