1a jornada per una fiscalitat justa

La Plataforma per una fiscalitat justa, ambiental i solidària organitza una jornada per reflexionar al voltant del sistema fiscal com a clau de volta per eliminar la pobresa i les desigualtats.

La 1a jornada ciutadana per una fiscalitat justa vol ser un espai de trobada de totes aquelles persones interessades en el nostre sistema fiscal i amb ganes de treballar per fer-lo més just, solidari i sostenible. La jornada tindrà lloc el pròxim 24 de gener al Cívic parc Sandaru, al costat d’Arc de Triomf.

Durant tot el matí, diferents entitats i professionals debatran sobre els impostos com a principal motor de canvi per lluitar contra la pobresa i l’exclusió. L’acte començarà amb una taula rodona sobre el sistema fiscal com a clau de volta per eliminar les desigualtats i finalitzarà amb un espai de debat entre entitats i moviments per compartir i donar a conèixer diferents experiències entorn del sistema impositiu.

Campanya Pobresa Zero, Observatoris Ciutadans Municipals (OCM), Comissió promotora ILP Renda Garantida de Ciutadania i Plataforma Ciutadana per l’Auditoria del Deute BCN són algunes de les organitzacions que col·laboren i participen en la jornada. Per tal de garantir la màxima participació, la jornada és gratuïta però els organitzadors demanen una inscripció prèvia per tal de controlar l’aforament.
Programa:

10:00 – 10:30 Benvinguda i presentació de la jornada
10:30 – 11:45 Taula rodona – Són els impostos i el sistema fiscal la clau de volta per eliminar la pobresa i les desigualtats? Desigualtats, predistribució i redistribució.

Teresa Crespo, presidenta d’ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social) i del Consell Assessor de Polítiques socials de la Generalitat.
Toni Comín, professor de ciències socials a ESADE- Universitat Ramón Llull, membre del col·lectiu Democràcia Econòmica.
Maite Vilalta, professora d’Hisenda Pública a la UB.
11:45 – 12:15 Mites i llegendes entorn al sistema tributari. Miguel Angel Mayo, coordinador del sindicat de tècnics d’Hisenda (GESTHA) a Catalunya.
12:15 – 13:45 – La lluita per un sistema fiscal més just a Catalunya. Espai de treball i debat entre entitats i moviments. Compartir experiències i propers passos.

1.- ‘Escraches’ a corporacions que no tributen. L’experiència de ‘Uk Uncut’ a Anglaterra. Jordi Garcia, membre de la Plataforma per una fiscalitat justa.

2.- L’impacte de l’evasió fiscal als països del sud. Aprenentatges i reptes. Francesc Mateu, diirector d’Oxfam Intermon a Catalunya

3.- Destapar i denunciar els casos de corrupció i frau des del periodisme crític. Marc Font, de LaDirecta

4.- El canvi vist des de dins. La necessària transformació a les institucions. David Fernàndez, president de la comissió de Frau i Elusió Fiscal del Parlament de Catalunya.

13:45 – 14:00 Tancament de la jornada
14:00 – 15:00 Aperitiu de confluència. Espai de coneixença entre participants

Font: Xarxanet.org