Front social en oposició a l’intent de Pacte municipal per Barcelona

Les organitzacions socials, veïnals i ecologistes sotasignants considerem que el document final no ha recollit gran part de les nostres propostes i torna a ser un pacte buit, sense concreció i que no planteja els canvis estructurals prioritaris que necessita abordar la ciutat de forma urgent. No ratifiquem el document i seguirem treballant, ampliant les aliances i en diàleg crític amb el govern i les forces polítiques.

Considerem que la magnitud de la crisi actual exigeix polítiques clares i concretes i no grans intencions generals ambigües que no comprometen ni indiquen les prioritats polítiques que han de marcar l’acció del govern en els pròxims 18 mesos, objectiu que es va marcar el Pacte.

El document final parteix d’una diagnosi errònia, ja que no fa cap anàlisi crítica del model econòmic que està en la base de les desigualtats creixents a la ciutat i la crisi sistèmica social, econòmica i ambiental prèvia a la pandèmia. Tampoc se situa en la nova realitat que ha obert la situació actual, que sembla interpretar-se en el document com a un parèntesi. Ni reconeix l’alt grau de vulnerabilitat de la ciutat davant crisis globals com l’actual, la crisi financera del 2008, o l’emergència climàtica i energètica.

El Pacte manté la narrativa de les últimes dècades sobre el model d’èxit econòmic de la ciutat vinculat a grans capitals financers i multinacionals, sense plantejar cap canvi estructural i com si les esferes econòmica, social i ambiental fossin planetes independents.

Nega les conseqüències d’un model que ha vingut configurant les decisions polítiques en inversions i infraestructures, en l’ampliació de desigualtats, la desaparició del teixit econòmic i social, l’atur i la precarietat laboral, la crisi de l’habitatge, la contaminació i les altes emissions de gasos d’efecte hivernacle, la crisi de la mobilitat i dels residus i el manteniment del control multinacional sobre els recursos estratègics com l’aigua, l’energia i l’alimentació.

Tampoc aborda les conseqüències més dures d’aquest model sobre grans capes de població vulnerable i aposta per mantenir acríticament una col·laboració públic-privada quan acabem de viure la tragèdia de les residències de gent gran.

Considerem, per tant, que el document és una fugida cap endavant, sota el maquillatge de consens i que genera falses expectatives que només poden confondre i alimentar la frustració i els conflictes.

Com ja vam denunciar, ha fallat des de l’inici el mateix procés de participació, tant en el seu plantejament -pel poc pes de les entitats socials de la ciutat a les taules convocades- com en la metodologia emprada, molt poc transparent en el procés d’elaboració de les conclusions.

Pensem que, per una banda, els mons empresarial i universitari mostren poca capacitat de construir un veritable Pacte de Ciutat participat amb altres actors i, per una altra, que hi ha hagut més cuina entre els grups polítics que diàleg real amb les participants.

Per això reclamem al govern que no s’amagui sota falsos consensos i no defugi de la seva responsabilitat política. Considerem que ara és el moment crític per a prendre decisions polítiques clares sobre les actuacions prioritàries a executar en els mesos vinents, per una resposta a l’alçada de la magnitud de la recessió econòmica.

Els reptes per fer front a la crisi social, sanitària, ecològica i climàtica són inajornables. Un escenari sense precedents que exigeix polítiques sense precedents. Reptes que han de venir acompanyats d‘un gran pla per al sector educatiu i cultural, que assenti unes bases noves i sòlides per a una societat més igualitària, més sana, més capacitada, més resistent i més justa.

Les propostes que hem presentat aposten per una transformació profunda i necessària de l’estructura econòmica, social i política de la ciutat per revertir el model actual. No les trobem recollides. Així doncs, continuarem treballant per ampliar les aliances socials i en diàleg crític, permanent i constructiu, amb el govern i les forces polítiques. Per una ciutat on la vida de les persones i el planeta estiguin en el centre.

Entitats signants: Federació Catalana de Voluntariat Social, Consell d’Associacions de Barcelona, Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, Lafede.cat, PAH Barcelona, Consell de la Joventut de Barcelona, Xarxa d’Economia Solidària, Federació d’Ateneus de Catalunya, Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, Ecologistes en Acció, Fridays for Future, Xarxa ArtiBarri, Cooperasec, Bicicleta Club de Catalunya, Coordinadora d’Entitats del Poble-Sec, Federació d’Associacions, Entitats i Comissions d’Hostafrancs, Associació Voluntaris 2000, Federació de Cases Regionals i Entitats de Catalunya, Federació d’Entitats Calàbria 66, Xarxa Veïnal del Raval, AVV La Sagrera, #LaFiraOLaVida, Ateneu Independentista d’Hostafrancs – Espai Basset, Entrepobles, Aigua és Vida, Moviment per l’Aigua Púbilca i Democràtica.

Aquest manifest és obert a adhesions d’entitats i col·lectius, que poden firmar a través d’aquest enllaç.