La Federació

Missió i valors

La Federació Catalana de Voluntariat Social som la plataforma de referència del voluntariat social a Catalunya.

Som una xarxa d’entitats sense ànim de lucre que treballa pel foment, la promoció i el reconeixement del voluntariat social, al nostre país. La nostra incidència política persegueix que el voluntariat i l’associacionisme, per la seva valuosa aportació a la millora democràtica del país, siguin fomentats i reconeguts com a tal.

El voluntariat social a Catalunya es troba vinculat a les entitats perquè elles són les coneixedores de les causes, les expertes en cohesió i la garantia de transformació ciutadana.

Apleguem avui prop de 340 entitats amb les quals s’impulsa recursos i serveis per afavorir l’acció voluntària. Aquesta tasca, feta conjuntament amb totes elles, impacta sobre un total de 80.000 persones voluntàries.

La FCVS donem serveis a les entitats adherides, des d’una perspectiva transversal: formació, recursos audiovisuals, gestió d’assegurances, borsa de voluntariat en línia, publicacions, jornades de debat, recursos sensibilitzadors, visibilitat, discurs d’incidència política per a combatre desigualtats i injustícies, i per enfortir les condicions amb què treballen.

Les universitats, les escoles, les administracions publiques, la xarxa sociosanitària, les empreses, entre d’altres, interactúen amb la FCVS i recolzen o directament col.laboren en la tasca que es porta a terme.

Actualment comptem amb seu i grup de treball en 4 delegacions territorials a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.

La FCVS som membres de consells i plataformes com: Consell d’Associacionisme i Voluntariat de Catalunya, Consejo estatal de ONG de Acción Social, Centre Europeu de Voluntariat, Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, Plataforma de Voluntariado de España, o l’Acord ciutadà per a una Barcelona inclusiva. La FCVS representa a les seves entitats en tots aquests espais d’incidència política per tal de defensar i posicionar la figura del voluntariat.

 

Història

L’any 1989 es va constituir la Federació Catalana de Voluntariat Social, formada per 44 entitats amb seus als quatre territoris. Lluís Martí i Bosch va crear l’entitat amb l’objectiu de fomentar, promoure i reconèixer el voluntariat social a Catalunya.

Ens hem proposat demostrar i demostrar-nos la força que suposa el voluntariat quan creu en el que fa, i quan posa esforços i voluntats propis al servei de l’objectiu pel qual es mou (Principis de la FCVS)

Des d’aleshores, la Federació Catalana de Voluntariat Social ha esdevingut la principal entitat de foment del voluntariat com a eina de transformació social. Per això, ha estat promotora de l’Any del Voluntariat al 2001 i de Barcelona Capital Europea del Voluntariat al 2014. Així mateix, ha engegat dos Marketplaces al 2011 i 2014, ha participat en la Conferència Mundial del Voluntariat (Fòrum de les Cultures) i ha contribuït en la redacció de la Llei 25/2015, del 30 de juliol, del voluntariat i de foment de l’associacionisme.

Nosaltres creiem en uns voluntaris responsables, il·lusionats i utòpics, pels quals el fet de ser-ho esdevé un compromís que transforma la seva acció social en alguna cosa més que una simple activitat: en un estil de vida (Principis de la FCVS)

Després de gairebé 30 anys d’història i amb prop de 350 entitats federades, la FCVS, sota la marca Voluntaris.cat, segueix esdevenint l’entitat de referència del voluntariat social a Catalunya.

Creiem en una Federació de voluntariat, amb voluntariat i per al voluntariat (Principis de la FCVS)

Presidències

 

presidents2018          Lluís Martí                 Montserrat Rué           Assumpció Vilà            Francina Alsina                 Jordi Balot               1989 – 1998                    1998 – 2002                   2002 – 2010                  2010 – 2018             2018 – Actualment

 

CONSELL DIRECTIU

 • President:
  JORDI BALOT TOLDRÀ

  (Fundació Joan Salvador Gavina)

 • Vicepresidenta:
  CHARO SILLERO CASTRO

  (Fundació Privada Nostra Senyora dels Àngels)

 • Secretari General:
  RAMON NICOLAU NOS

  (Fundació APIP-ACAM)

 • Tresorer:
  JAUME MONTSERRAT SAINZ

  (Federació Catalana de Voluntariat Social)

 • Coordinador FCVS-Barcelona:
  ALBERT FRANCOLÍ MANILS

  (Fundació Servei Solidari)

 • Coordinadora FCVS-Lleida:
  ROSA PALAU TEIXIDÓ

  (Ass. Lleidatana de Síndrome de Down Lleida)

 

 • Coord. FCVS-Tarragona/Terres de l’Ebre:
  JOSEP CABRERA

  (Ass. de Paràlisi Cerebral de Tarragona ‘La Muntanyeta’)

 • Vocalia Comissió de Criteri:
  JOSEP MASIP SUETS

  (Creu Roja Catalunya)

 • Vocalia Internacional:
  CARMEN TORRALVA DE LA GUARDIA

  (FCVS)

 • Vocalia Pobresa:
  ENRIC CANET CAPETA

  (Casal dels Infants)

 

 

 

EQUIP TÈCNIC

 

EQUIP DE VOLUNTARIAT

A la FCVS comptem amb un equip de voluntariat amb prop d’una seixantena de persones que donen suport als nostres programes.


Participació

 


Organigrama

organigrama_FCVS_19

Serveis/Programes FCVS

Funcions Presidència