La Federació

Missió i valors

La Federació Catalana de Voluntariat Social som la plataforma de referència del voluntariat social a Catalunya.

Som una xarxa d’entitats sense ànim de lucre que treballa pel foment, la promoció i el reconeixement del voluntariat social, al nostre país. La nostra incidència política persegueix que el voluntariat i l’associacionisme, per la seva valuosa aportació a la millora democràtica del país, siguin fomentats i reconeguts com a tal.

El voluntariat social a Catalunya es troba vinculat a les entitats perquè elles són les coneixedores de les causes, les expertes en cohesió i la garantia de transformació ciutadana.

Apleguem avui prop de 342 entitats amb les quals s’impulsa recursos i serveis per afavorir l’acció voluntària. Aquesta tasca, feta conjuntament amb totes elles, impacta sobre un total de 80.000 persones voluntàries.

La FCVS donem serveis a les entitats adherides, des d’una perspectiva transversal: formació, recursos audiovisuals, gestió d’assegurances, borsa de voluntariat en línia, publicacions, jornades de debat, recursos sensibilitzadors, visibilitat, discurs d’incidència política per a combatre desigualtats i injustícies, i per enfortir les condicions amb què treballen.

Les universitats, les escoles, les administracions publiques, la xarxa sociosanitària, les empreses, entre d’altres, interactúen amb la FCVS i recolzen o directament col.laboren en la tasca que es porta a terme.

Actualment comptem amb seu i grup de treball en 4 delegacions territorials a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. La FCVS som membres de consells i plataformes com: Consell d’Associacionisme i Voluntariat de Catalunya, Consejo estatal de ONG de Acción Social, Centre Europeu de Voluntariat, Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, Plataforma de Voluntariado de España, o l’Acord ciutadà per a una Barcelona inclusiva.

Història

L’any 1989 es va constituir la Federació Catalana de Voluntariat Social, formada per 44 entitats amb seus als quatre territoris. Lluís Martí va crear l’entitat amb l’objectiu de fomentar, promoure i reconèixer el voluntariat social a Catalunya.

Ens hem proposat demostrar i demostrar-nos la força que suposa el voluntariat quan creu en el que fa, i quan posa esforços i voluntats propis al servei de l’objectiu pel qual es mou (Principis de la FCVS)

Des d’aleshores, la Federació Catalana de Voluntariat Social ha esdevingut la principal entitat de foment del voluntariat com a eina de transformació social. Per això, ha estat promotora de l’Any del Voluntariat al 2001 i de Barcelona Capital Europea del Voluntariat al 2014. Així mateix, ha engegat dos Marketplaces al 2011 i 2014, ha participat en la Conferència Mundial del Voluntariat (Fòrum de les Cultures) i ha contribuït en la redacció de la Llei 25/2015, del 30 de juliol, del voluntariat i de foment de l’associacionisme.

Nosaltres creiem en uns voluntaris responsables, il·lusionats i utòpics, pels quals el fet de ser-ho esdevé un compromís que transforma la seva acció social en alguna cosa més que una simple activitat: en un estil de vida (Principis de la FCVS)

Després de gairebé 30 anys d’història i amb prop de 350 entitats federades, la FCVS, sota la marca Voluntaris.cat, segueix esdevenint l’entitat de referència del voluntariat social a Catalunya.

Creiem en una Federació de voluntariat, amb voluntariat i per al voluntariat (Principis de la FCVS)

Presidències

presidents_allargat

      Lluís Martí             Montserrat Rué      Assumpció Vilà      Francina Alsina

     1989 – 1998               1998 – 2002             2002 – 2010       2010 – Actualment

 

CONSELL DIRECTIU

 • Presidenta:
  FRANCINA ALSINA CANUDAS

  (Arrels Fundació)

 • Vicepresidenta:
  M. ELENA ALFARO BELLATI

  (Fundació Ared)

 • Secretari General i Vocalia Pobresa:
  RAMON NICOLAU NOS

  (Fundació APIP-ACAM)

 • Tresorer:
  JAUME MONTSERRAT SAINZ

  (VAE)

 • Coordinador FCVS-Barcelona:
  ALBERT FRANCOLÍ MANILS

  (Fundació Servei Solidari)

 • Coordinadora FCVS-Girona: 
  MARIA SOLÉS BOLADERAS

  (Càritas Girona)

 • Coordinadora FCVS-Lleida:
  ASSUMPTA COSTAFREDA ORO

  (Associació de Caritat Sant Vicenç de Paul)

 • Coord. FCVS-Tarragona/Terres de l’Ebre:
  JOSEP CABRERA

  (Ass. de Paràlisi Cerebral de Tarragona ‘La Muntanyeta’)

 • Vocalia Consell Directiu:
  JOSEP MASIP SUETS

  (Creu Roja Catalunya)

 • Vocalia Participació:
  JORDI BALOT TOLDRÀ

  (Fundació Joan Salvador Gavina)

 • Vocalia de Gent Gran:
  MAGDALENA BLASCO LEGAZ

  (Fundació Privada Avismón – Catalunya)

 • Vocalia Salut:
  MARTA SOLÉ ORSOLA

  (Fundació Infantil Ronald McDonald)

 • Vocalia Voluntariat de la FCVS:
  MIQUEL ÀNGEL FUSTER PÉREZ

  (FCVS)

 • Vocalia Internacional:
  CARMEN TORRALVA DE LA GUARDIA

  (FCVS)

 

EQUIP TÈCNIC

 

EQUIP DE VOLUNTARIAT

A la FCVS comptem amb un equip de voluntariat amb prop d’una seixantena de persones que donen suport als nostres programes.

 


Organigrama

organigrama 2017

 

 Àrees programes i serveis

 


 

Sistemes d’avaluació i qualitat

 


 

Entitats federades

Botó a Llistat de Ferderades