Entre el 30 i el 50% de les persones grans pateixen soledat no desitjada

ABD presenta l’estudi sobre la soledat no desitjada en les persones grans, realitzat en diversos punts de l’Estat espanyol.

L’Associació Benestar i Desenvolupament ABD ha presentat aquest dijous els resultats de l’estudi sobre la soledat no desitjada en les persones grans, elaborat en col·laboració amb el Ministeri de Sanitat, Consum i Drets Socials. Juntament amb el vídeo #QueTotsElsDiesSiguinDimecres, té com a objectiu sensibilitzar a la població sobre aquest fenomen i exposar com, entre totes i tots, podem prevenir aquesta situació.

Els resultats de l’estudi, realitzat a diferents territoris, des de les zones més rurals fins a les més urbanes, amb entrevistes a 325 persones, conclouen que la soledat no desitjada és una experiència subjectiva, sovint invisible per a qui l’observa des de fora.

Quantitativament, segons l’escala UCLA, el 34,15% de les persones enquestades pateix soledat no desitjada, mentre que qualitativament la xifra arriba a un 52,62%. L’estudi constata que la soledat s’incrementa amb l’edat (les persones entre 85 i 89 anys representen un 27% de les persones que se senten soles) i a menor nivell d’estudis. El 37% realitzen entre 1 i 5 visites mensuals a l’hospital. Però el més destacable és que és un fenomen que té nom de dona (el 78% de les persones que pateixen soledat no desitjada són dones).

Per prevenir aquesta situació, s’inclouen propostes per realitzar des de la comunitat (sensibilitzar, donar valor a envellir…) i a través de models d’acompanyament personalitzats amb la participació de les persones grans; així com des de les administracions i les entitats: amb la creació d’equips de suport psicològic, l’increment dels serveis i l’adaptació dels serveis sociosanitaris, tot posant la persona al centre; l’elaboració de mapes amb informació de tots els recursos i serveis del territori o la creació d’una taula amb diferents actors per treballar mesures preventives. La innovació tecnològica també ha de ser una aposta de futur.

Pel que fa als efectes  del confinament davant la pandèmia per COVID_19, des de la Unitat Operativa Sociosanitària d’ABD, s’ha avaluat la situació en la qual es troben les persones grans, tot constatant com les ha situat com a un grup de població vulnerable i en risc, que no ha comptat amb prou suport psicològic per afrontar situacions de dol o per gestionar la por i preocupació davant la possibilitat d’emmalaltir.

L’estudi s’ha presentat en el marc de la videoconferència “La soledat no desitjada també depèn de tu. Reflexions des de la prevenció i canvi de paradigma post COVID-19” que ha comptat amb la participació de la gerent d’ABD, Àngels Guiteras; la directora de la Unitat Operativa Sociosanitària i adjunta a Gerència, Pilar Rodríguez; la coordinadora de projectes de la mateixa unitat, Mireia López, i la doctora Laura Coll de la Fundació Salut i Envelliment de la UAB. Hi han assistit més d’un centenar de persones.

Font: ABD