Documents d’interès-old

captura-de-pantalla-2016-12-20-a-les-10-40-36

Voluntariat Social. Manual de gestió

Federació Catalana de Voluntariat Social – desembre 2016

La Guia de Gestió del Voluntariat és un document que neix com a resultat de la feina feta en col·laboració amb més de 50 entitats membres de la FCVS. El document pretén donar suport a les entitats en la tasca d’acompanyament de les persones voluntàries en el seu dia a dia.

Descarrega

 

captura-de-pantalla-2016-10-11-a-les-13-54-27

Panoràmic de les Associacions 2015

Consell de les Associacions de Barcelona

El Panoràmic és un projecte que va néixer l’any 2014 amb l’objectiu de ser una eina per a la millora i l’enfortiment del món associatiu. És un estudi transversal que recull la realitat del món no lucratiu del país.

Descarregar Informe Catalunya 2015

Descarregar Informe ciutat de BCN 2015

Descarregar Anàlisi entitats FCVS 2015

 

 

captura-de-pantalla-2016-09-09-a-les-14-45-25

Document final de la jornada “Governança, rol i incidència del tercer sector en el context actual”

Entitats Catalanes d’Acció Social – juliol 2016

El document de la jornada, organitzada per ECAS durant el juliol de 2016, recull de forma resumida el contingut de la ponència inicial, la taula rodona i els espais de treball en grup al voltant dels tres eixos de reflexió: comunitat, administració i tercer sector social. A més, l’arxiu inclou el document de consens que es va llegir a mode de cloenda i altres informacions d’interès.

Descarregar

Captura de pantalla 2016-08-23 a las 12.22.42

Baròmetre del Tercer Sector Social. Edició 2016

Taula d’Entitats del Tercer Sector Social – juny 2016

El Baròmetre és un esforç col·lectiu de les 3.000 entitats socials catalanes que pertanyen a les federacions membres de la Taula del Tercer Sector. És una eina àgil i anual que pretén oferir dades recents i objectives del sector i posar-les en comú, perquè totes les entitats siguem més conscients d’on som i quins punts forts i punts febles tenim.

Descarregar

Captura de pantalla 2016-07-08 a las 13.37.55

Ho portes a dins?

Federació Catalana de Voluntariat Social 

Aquesta guia dóna nocions bàsiques sobre el voluntariat, acompanyada del JOC SOM-HI, el joc del voluntariat. I com a complement d’aquest, l’exposició itinerant ES PORTA DINS permetrà sensibilitzar sobre el voluntariat i els seus àmbits d’actuació des de les inquietuds dels propis adolescents.

Descarregar

Captura de pantalla 2016-06-22 a las 15.37.09

Suma-t’hi: El voluntariat, una eina per a la integració de la població nouvinguda

Federació Catalana de Voluntariat Social – 2007

La publicació és una visualització i exemplificació d’alguens experiències positives i recomanables d’acollida i integració de les persones nouvingudes, com un camí adient i aconsellable per al foment de la participació per a la nova ciutadania a la gestió de la cosa pública.

Descarregar

Captura de pantalla 2016-06-22 a las 15.19.25

El voluntariat en l’àmbit hospitalitari i sociosanitari

Federació Catalana de Voluntariat Social – octubre 2010

El document pretén facilitar la feina a professionals i tècnics que han de dissenyar i gestionar un programa de voluntariat en l’àmbit hospitalari i sociosanitari. A més, el llibre també parla de solidaritat, de valors, de consens, de compromís, de tenir cura de l’altre.

Descarregar


Captura de pantalla 2016-06-22 a las 14.57.23

Immigració, igualtat i convivència: un repte per al voluntariat social

Federació Catalana de Voluntariat Social – 2004

Quadern de camp que pretén abordar el fet migratori, en general, i en relació amb les entitats de voluntariat d’acció social, en particular. És un recull de reflexions i propostes que donen fe del repte que suposa la immigració, la convivència i la igualtat. Vol ser una eina útil, de treball, de punt de partida. Una fotografia de la realitat que viuen i expressen les entitats federades.

Descarregar

Captura de pantalla 2016-05-13 a las 13.01.02

Nota informativa sobre “Certificació negativa de condemna per delictes contra la llibertat i indemnitat sexual”

Federació Catalana de Voluntariat Social – maig 2016

Davant la nova Llei 26/2015 de modificació del sistema de protecció a la infància i a l’adolescència, s’ha elaborat aquest document on s’explica com tramitar el Certificat negatiu del Registre Central de delinqüents sexuals (basat en la nota informativa elaborada per la Fundació Pere Tarrés).

Descarregar
Captura de pantalla 2016-05-13 a las 12.56.19

Protocol d’actuació per a la tramitació del certificat de delictes de naturalesa sexual de voluntaris del PAE

Fundació Catalunya La Pedrera – maig 2016

Protocol d’actuació pactat per a la Coordinació dels Espais Socials de l’Àrea Social de la Fundació Catalunya La Pedrera, davant que alguns dels projectes de l’entitat promouen el voluntariat amb el col·lectiu d’infants i adolescents que hi participen.

Descarregar


Captura de pantalla 2016-04-01 a las 14.13.37

Catàleg de Sant Jordi d’El Mercat Social

Federació Catalana de Voluntariat Social – març 2016

Per Sant Jordi, la botiga en línia solidària de la FCVS, El Mercat Social, estrena el nou catàleg amb les propostes més solidàries per viure un 23 d’abril més especial que mai. El Mercat Social ofereix una àmplia gamma de roses naturals, de tela, de bijuteria… i un gran ventall de llibres amb finalitats solidàries. Amb la seva compra, es dóna recolzament a més de 20 causes socials.

Descarregar


Captura de pantalla 2016-01-27 a las 12.35.08

Calendari de convocatòries de finançament anual 2016

Xarxanet.org – gener 2016

Cada any hi ha tot un seguit de convocatòries de finançament, subvencions, premis i beques, que es van repetint. És per això que aquest document les recull totes classificades per mesos i àmbits i també categoritzats entre finançaments públics i privats.

Descarregar
Captura de pantalla 2015-12-02 a las 15.27.16

Guia RSE. Guia per a la implementació d’un model de Responsabilitat Social i de Voluntariat d’Empresa

Federació Catalana de Voluntariat Social  – desembre 2015

El document té com a objectiu ser una eina per a les entitats que les ajudi a desenvolupar i implementar estratègies eficaces en la generació de projectes conjunts amb empreses. A la Guia s’exposen 19 exemples de bones pràctiques i s’explica el protocol intern de les entitats per millorar la relació amb les empreses i el voluntariat corporatiu.

Descarregar

Captura de pantalla 2016-04-04 a las 13.59.14

Guia de transparència per a les associacionis i fundacions perceptores d’ajuts i subvencions públics

Generalitat de Catalunya – novembre 2015

Amb la finalitat de donar suport a les entitats i facilitar-los el compliment de la Llei de Transparència, aquesta Guia pretén establir un marc simple i clar de les seves obligacions i facilitar-los un seguit de criteris sobre els aspectes de la Llei que necessiten més concreció. D’aquesta manera, la Generalitat de Catalunya presta un suport efectiu a les associacions i fundacions obligades per la Llei de transparència

Descarregar

Captura de pantalla 2015-10-28 a las 14.38.21

Universitaris que col·laboren amb entitats socials, en el marc de la seva activitat acadèmica

Taula d’Entitats del Tercer Sector Social en col·laboració amb la Universitat de Barcelona – octubre 2015

Es tracta d’una publicació adreçada tant a les entitats del Tercer Sector Social com als universitaris, destinada a fomentar que algunes de les activitats acadèmiques que han de dura  terme els universitaris en el transcurs de la seva formació puguin ser útils per a entitats socials.

Descarregar

Captura de pantalla 2015-09-30 a las 15.16.59

Guia de gestió del voluntariat

Federació Catalana de Voluntariat Social – maig 2015

Amb aquesta eina les entitats tenen una guia per gestionar de manera eficaç el voluntariat, posant sobre les taules les passes a seguir des de que s’acull a un voluntari fins que aquest es desvincula de l’entitat.

Descarregar

voluntariat11

Llei Catalana de voluntariat i de foment de l’associacionisme

Parlament de Catalunya – juliol 2015

La Llei Catalana de voluntariat i de foment de l’associacionisme regula per primer cop el model català del voluntariat i té per finalitat protegir l’associacionisme i el voluntariat, tot donant-los suport com a agents de transformació social.

DescarregarFriends Playing on the Beach

Ley del voluntariado

Congreso de los Diputados – agost 2015

La nova Ley de Voluntariado aposta per un voluntariat obert, participatiu i intergeneracional. Dóna cobertura a una acció voluntària sense adjectius, sense excloure, i afavoreix que pugui promoure’s no només en el Tercer Sector, sinó en d’altres àmbits més novedosos, com les empreses, les universitats o les pròpies Administracions públiques. Així mateix, es valoren i reconeixen les noves formes de voluntariat.

Descarregar


uardons_1

Document de compromís entre l’entitat i el voluntari

Voluntaris.cat – setembre 2016

Es recomana que entre el voluntari i l’entitat de voluntariat social s’acordi i se signiun document d’aquestes característiques, que estipuli els drets i deures que es reconeixen mútuament. Això es especialment vàlid per a les entitats d’àmbit social. En tot cas, el present és només un model orientatiu que cada entitat ha d’adequar i fer-lo servir a la seva mida i necessitats.

Descarregar


gencat_-_carta_voluntariat

Carta del Voluntariat de Catalunya

Parlament de Catalunya – 1996

Document elaborat en el marc del I Congrés Català del Voluntariat l’any 1995. Es recullen consideracions bàsiques relatives al model català del voluntariat i els drets i els deures del voluntariat.

Descarregar


revista_educacio_social_37

Més esforços contra la pobresa i les desigualtats

Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, 2015

Les propostes del Tercer Sector Social als partits polítics per a les eleccions municipals del 24 de maig de 2015.

Descarregar

 


Captura de pantalla 2015-09-30 a las 14.53.22

Panoràmic de les Associacions de Barcelona 2014

Consell de les Associacions de Barcelona

El Panoràmic de les Associacions de Barcelona és una eina col·laborativa creada des del propi món associatiu amb l’objectiu de generar coneixement útil per enfortir les associacions de la ciutat. Amb aquest objectiu, es realitza una recollida sistemàtica d’informació sobre la qual es treballa per aconseguir visibilitat sectorial i eines de millora associativa.

Descarregar


af_informe_barometre_tercer_sector.indd

Resultats del Baròmetre del Tercer Sector Social 2015

Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya

Aquesta primera edició del Baròmetre del Tercer Sector Social 2015 i que publicarem cada any a finals del primer semestre de l’any, ens mostra que el sector, en conjunt, està remuntant els seus ingressos i que això, entre altres coses, ens permet atendre més persones i tornar a generar ocupació.

Vídeo resum dels resultats del Baròmetre. Informe de resultats del Baròmetre del Tercer Sector Social 2015 Veure més…

informet

La población española y su implicación con las ONG

Plataforma del Voluntariado de España (2014)

La Plataforma del Voluntariado en España publica aquest estudi, realitzat a partir de més de 1500 entrevistes telefòniques, que mostra el grau d’implicació en tasques de voluntariat de la ciutadania espanyola durant el 2014.

 

Descarregar

 

anuari_13

Anuari 2013 del Tercer Sector

Observatori del Tercer Sector-OTS.2013

L’any 2003 es va publicar el primer estudi sobre el Ter- cer Sector Social català, el Llibre Blanc del Tercer Sector civico-social. Per primera vegada es va disposar de les dades necessàries per dimensionar el Tercer Sector Social i descriure les seves principals característiques. La realització d’aquest estudi pioner va ser possible gràcies a la implicació de les entitats del sector i de la Generalitat de Catalunya, que el va finançar i el va fer realitat des d’un centre de recerca propi, el Centre d’Estudis de Temes Contemporanis –CETC-.

Descarregar

 

revista_educacio_social_37

Planificació estratègica de les Organitzacions No Lucratives

Canyelles, Josep Maria Fundació Pere Tarrés. Escola de l’Esplai (2007)

Josep Maria Canyelles reflexiona en aquest article, publicat al número 37 de la Revista Educació Social, sobre com les entitats no lucratives han d’avançar respecte la planificació estartègica clàssica, si volen ser sostenibles en el temps…

Descarregar

 


verso_good_practice_catalogue

Good practice catalogue

VERSO Project Political Board

VERSO – Volunteers for European Employment (2014)

El propòsit d’aquest catàleg és el de reunir i difondre bones pràctiques de treball voluntari en el marc del projecte Verso. El catàleg s’estructura en les següents parts: què és una bona pràctica, presentació de bones pràctiques, agrupació de bones pràctiques i innovació social i finalment, la seva implementació.

Descarregar

barcelonesjove_guiacooperacio_jove

Guia Jove Cooperació i Solidaritat

Consell Comarcal del Barcelonès

Guia elaborada pels professionals del Centre Europa Jove del Consell Comarcal del Barcelonès, destinada als joves interessats en la cooperació al desenvolupament que vulguin efectuar voluntariats internacionals relacionats amb aquest àmbit.

Informació de publicació  – Lloc: Barcelona – Any: 2015 Editorial: Consell Comarcal del Barcelonès – Idioma: català

Descarregar