Com afecta a les entitats la nova Llei del voluntariat i foment de l’associacionisme?

Captura de pantalla 2015-10-05 a las 17.11.04El 22 d’octubre, representants de l’Administració pública i d’entitats del Tercer sector aclariran dubtes i debatran sobre la nova normativa a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona.

Totes les entitats amb persones voluntàries tenen entre 1 i 2 anys per adaptar-se a la nova Llei del Voluntariat i foment de l’associacionisme, aprovada pel ple del Parlament de Catalunya el passat 23 de juliol.

La nova Llei regula i defineix el model català de voluntariat i, a més incorpora novetats importants en relació amb el paper de les Administracions públiques, clarifica la relació de les persones associades amb l’entitat, estableix els drets i deures de les persones voluntàries i de les entitats i posa en relleu el paper de les entitats de segon nivell.

Per valorar com afecta les entitats i quines obligacions comporta, Suport Associatiu organitza el proper 22 d’octubre, a les 17.15 hores, una jornada oberta a les entitats del Tercer Sector que es celebrarà a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona.

La Federació Catalana de Voluntariat Social, com a agent actiu dins de l’àmbit del voluntariat, participarà activament a la jornada a través de la seva presidenta, Francina Alsina, que exposarà les oportunitats i reptes que la nova llei ofereix a les entitats.

En concret, el programa de la jornada és el següent:

 1. Principals novetats de la nova Llei del Voluntariat de Catalunya, a càrrec de Marc Viñas i Artolasubdirector general de Cooperació Social i Voluntariat, i Eva Ribera Sendra, cap del Servei de Promoció de l’Associacionisme i Voluntariat.
 2. Oportunitats i reptes de la nova llei. Espai d’entitats. En aquest bloc, s’analitzaran els efectes de la nova Llei en les entitats socials, esportives i culturals amb:
 3. Espai de debat i preguntes.

Inscripcions

Aquelles persones que estiguin interessades en assistir a la Jornada poden confirmar assistència omplint el següent formulari d’inscripció.

Font: Suport Associatiu

Participa a la V Jornada de voluntariat social a Lleida

Captura de pantalla 2015-09-30 a las 16.38.32La Federació Catalana de Voluntariat Social organitza el proper 6 d’octubre una nova edició de la jornada sota el lema “Créixer amb el voluntariat: Competències per a l’enriquiment personal”.

Després de tancar amb èxit les quatre primeres edicions, la Federació Catalana de Voluntariat Social torna a organitzar a Lleida la Jornada de Voluntariat Social. L’acte tindrà lloc el 6 d’octubre a la Sala de Juntes de la Facultat de Dret i Economia de Lleida.

La jornada busca donar a conèixer i sensibilitzar a la població sobre quin és el paper de les entitats socials, quin rol poden jugar les persones voluntàries i de quina manera la ciutadania es pot implicar en aquestes.

La primera ponència correrà a càrrec de l’Eva Benito, professora d’Educació Social i Psicologia de la Universitat de Lleida i Educadora Social de l’Oficina d’Atenció per a Persones en Situació Sense Llar de l’Ajuntament de Lleida. És llicenciada en Psicopedagogia i Diplomada en Educació Social. Postgrau en Mediació Familiar, Postgrau i Màster en Educació i Promoció per a la Salut i Màster en Metodologia de les Ciències del Comportament i Salut i actualment cursa el doctorat en la mateixa matèria. També desenvolupa una activitat investigadora plasmada en diferents publicacions.

D’altra banda, la segona part de la Jornada comptarà amb cinc entitats federades a la Federació Catalana de Voluntariat Social que exposaran allò que fan en el seu treball diari i incidiran també en la importància dels valors en la tasca realitzada pels seus voluntaris/àries.

Si esteu interessats en rebre certificat d’assistència, podeu fer la inscripció enviant un correu electrònic a lleida@voluntaris.cat.

Font: Xarxanet.org

Sessions informatives sobre voluntariat

voluntarios1La FCVS organitza cinc trobades adreçades a les persones que volen iniciar-se en el món del voluntariat

Amb l’objectiu d’apropar el voluntariat a les persones que volen ser voluntàries, la FCVS ha organitzat cinc sessions informatives que es desenvoluparan durant els mesos d’octubre, novembre i desembre.

En aquestes trobades es pretén, per una banda, mostrar el marc de la FCVS, posant sobre la taula els àmbits i les entitats en les què una persona pot col·laborar com a voluntària. D’altra banda, s’ofereixen les eines que existeixen per fer la recerca d’entitats que necessiten voluntaris. A més, també s’ensenyen els deures i drets que tenen les persones voluntàries.

Dates i inscripció

Les sessions formatives es portaran a terme fins a final d’any, en les següents dates:

 • Dilluns 5 d’octubre a les 10 h
 • Dilluns 26 d’octubre a les 10 h
 • Dilluns 9 de novembre a les 10 h
 • Dilluns 23 de novembre a les 10 h
 • Dilluns 14 de desembre a les 10 h

Les sessions són gratuïtes però es prega prèvia inscripció via telefònica al 93 314 19 00.

Les àvies i els avis escriuen contes i els infants els dibuixen

dibuix-pilarin-edicio-20-464x600_0L’Associació Nou Horitzó engega una nova edició d’un projecte que promou el diàleg entre generacions i fomenta l’envelliment actiu.

Amb motiu de l’any de la vellesa i la solidaritat entre generacions, l’Associació Nou Horitzó va posar en marxa l’any 1992 el projecte Les àvies i els avis escriuen contes i els infants els dibuixen, una iniciativa que busca promoure el diàleg entre generacions, fomentar l’envelliment actiu, fomentar la lectura i la tradició oral i impulsar la creativitat i l’expressió artística.

El projecte, que arriba enguany a la XXIIIa edició, anima a les persones majors de 55 anys a escriure un conte dirigit a infants de entre 6 i 12 anys. D’entre tots els treballs rebuts, un jurat especialitzat en selecciona sis. Els autors i autores d’aquests contes en fan una lectura als nens i nenes de sis escoles del districte Horta-Guinardó. En retorn, i amb el suport dels mestres, cada nen i nena fa un dibuix que il•lustra la narració. També en aquest cas, un jurat en selecciona sis. Finalment, amb els contes i els dibuixos publiquen un llibre-recull, amb el que obsequien a tots els participants durant la festa de cloenda que celebren pels vols de Sant Jordi.

Ja podeu presentar els vostres contes

Aquelles persones majors de 55 anys que estiguin interessades en presentar un conte, ho poden fer fins el proper 11 de desembre. Aquest no pot sobrepassar els quatre fulls mida DIN A4, i ha de ser escrit a doble espai, en castellà o en català. Cal enviar 5 còpies de l’exemplar en un sobre tancat a l’adreça de Nou Horitzó, al carrer de l’Art, 18 Baixos, 08041 Barcelona. A dins del sobre gran, cal posar un sobre petit tancat, dintre del qual hi consti el nom del conte i el nom i cognoms de l’autor, edat, adreça postal, telèfon i, si en teniu, adreça electrònica.

Per a més informació podeu consultar les bases de participació.

Sobre l’organitzador

L’Associació Nou Horitzó la constitueixen un conjunt de persones vinculades al barri del Guinardó que impulsen accions en defensa dels drets i benestar de les persones grans.

El seu projecte es construeix a partir del concepte de l’autonomia personal, entesa com el dret de ser lliures per prendre les seves decisions, de mantenir el propi projecte de vida des de la identitat personal, així com des de la responsabilitat de complir els compromisos adquirits lliurement en l’exercici de la ciutadania.

Els socis i sòcies de Nou Horitzó son l’origen i la finalitat del projecte i durant l’any organitzen tot un seguit d’activitats destinades a aquest col·lectiu amb l’objectiu de potenciar un envelliment actiu i saludable.

Font: Xarxanet.org

Formació en transparència i qualitat de la informació

notiDel 22 de setembre al 18 de novembre a diverses ciutats de Catalunya hi tindran lloc 10 sessions formatives gratuïtes sobre transparència aplicada als webs de les entitats.

La formació, organitzada per la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària a través del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (UAB) i la Taula del Tercer Sector, està dirigida a persones d’entitats del tercer sector amb responsabilitat de govern o gestió i a tècnics de comunicació i/o persones responsables de la comunicació de les entitats sense ànim de lucre.

Els objectius de les sessions són:

 • Formar i sensibilitzar sobre el valor i els beneficis de millorar la comuniació aplicant criteris de transparència.
 • Formar en autodiagnosi de la transparència i amb l’ús del qüestionari d’autodiagnosi.
 • Aplicar criteris d’autodiagnosi a les pàgines web de les entitats participants.

Cadascuna de les sessions es dividiran en tres parts:

 • Primera part: Què és la transparència i a quins àmbits i aspectes de la comunicació s’aplica; per què cal que les entitats no lucratives informin de forma transparent; com la transparència millora la gestió de les entitats i la comunicació interna; quins són els criteris de qualitat de la informació que cal aplicar per a comunicar de forma transparent; quin és el marc legal: drets i obligacions; com implantar a les organitzacions una actitud favorable a la transparència que les enforteixi.
 • Segona part: Recursos per a fer autodiagnosi de la comunicació; esglaons de dificultat en relació a l’estat de la comunicació i les possibilitats de millora de les entitats; aplicació d’indicadors i criteris d’autoavaluació; criteris transversals.
 • Tercera part: autodiagnosi preliminar de la comunicació de totes les entitats participants (exercici pràctic: aplicació d’un qüestionari); presentació d’una selecció de pàgines web d’entitats participants a la sessió; anàlisi de punts forts i febles de les pàgines exposades; solucions de millora pels problemes detectats als exemples exposats; recursos d’utilitat i de fàcil aplicació per a la millora de la comunicació de totes les entitats; conclusions: valoració de la sessió i compromís de pla de treball de cada entitat.
On i quan es duran a terme?
 • Tarragona: 22 de setembre de 16:30h – 19:30h. Data límit d’inscripció: 15 de setembre. Lloc: Francesc Bastos, 19 (Casa del Mar).
 • Terrassa: 23 de setembre de 16:30h – 19:30h. Data límit d’inscripció: 15 de setembre. Lloc: Sabadell s/n (Casal Cívic).
 • Mataró: 25 de setembre de 16:30h – 19:30h. Data límit d’inscripció: 15 de setembre. Lloc: Argentona, 59-61 (Casal Gent Gran).
 • Vilanova i la Geltrú: 29 de setembre de 16:30h – 19:30h. Data límit d’inscripció: 21 de setembre. Lloc: Passeig Marítim, 63 (Casa del Mar).
 • Manresa: 30 de setembre de 16:30h – 19:30h. Data límit d’inscripció: 21 de setembre. Lloc: Circumval·lació, 60 (Casal Gent Gran).
 • Lleida: 2 d’octubre de 16:30h – 19:30h. Data límit d’inscripció: 29 de setembre. Lloc: La Mercè, 1 (Casal Cívic).
 • Sant Boi: 7 d’octubre de 16:30h – 19:30h. Data límit d’inscripció: 1 d’octubre. Lloc: Riereta, 4 (Hotel Entitats).
 • Sabadell: 21 d’octubre de 16:30h – 19:30h. Data límit d’inscripció: 15 d’octubre. Lloc: Campoamor, 93-95 (Casal Cívic).
 • Girona: 4 de novembre de 16:30h – 19:30h. Data límit d’inscripció: 28 d’octubre. Lloc: La Rutlla, 20-22 ( Hotel Entitats).
 • Granollers: 18 de novembre de 16:30h – 19:30h. Data límit d’inscripció: 11 de novembre. Lloc: Pg. Muntanya, 23 (Casal Gent Gran).
Com inscriure’s?

La inscripció està limitada a una persona per entitat per tal que el màxim d’entitats possibles puguin accedir a la formació, el perfil de la persona inscrita ha de respondre al perfil de “persona amb responsabilitat de govern o gestió i a tècnics de comunicació i/o persones responsables de la comunicació de les entitats”.

La formació és gratuïta i la inscripció es pot realitzar fins a 7 dies abans del curs. En cas de no poder assistir cal notificar-ho 3 dies abans al correu: projeccio@tercersector.cat.

Font: Xarxanet.org

Girona es converteix en capital del Shopping Social amb la Shopp Out

image002_9La Fundació Ramón Noguera organitza del 30 de setembre al 4 d’octubre la 6è edició de l’esdeveniment amb l’objectiu de recaptar fons per a les persones amb discapacitat intel·lectual.

El Shopp Out és un esdeveniment de moda amb més de 30 pop up stores de primeres marques que dura 5 dies. Es pot trobar roba, calçat i complements amb descomptes fins el 70% i el 5% de les vendes es destinen a projectes socials de la Fundació Ramon Noguera, de manera que qui compra es converteix en un col·laborador directe de l’entitat.

La finalitat del shopping social és divulgar i donar suport a la tasca d’aquesta entitat sense ànim de lucre que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual a la comarca del Gironès.

Sota l’eslògan Happy Shopping, actuacions musicals i diferents activitats amenitzaran els cinc dies que dura el Shopp Out . En aquesta edició, a més, s’impulsa la zona de restauració.

El Shopp Out tindrà lloc del 30 de setembre al 4 d’octubre, en horari de 10h a 21h (el diumenge de 10h a 15h) al c/Indústria, 22 del polígon Mas Xirgu de Girona. Per a més informació podeu consultar el web de l’entitat o el web del Shopp Out.

Sobre l’organitzador

La missió de la Fundació Ramón Noguera és garantir la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual oferint els suports individualitzats necessaris en els àmbits del benestar personal, la participació social i l’autodeterminació.

Font: Xarxanet.org

Una poma per donar vida a les persones afectades d’esclerosi múltiple

Captura de pantalla 2015-09-14 a las 14.45.29La Fundació Esclerosi Múltiple i els supermercats Condis s’uneixen un any més en una nova edició de la campanya “Una poma per la vida”, que tindrà lloc els dies 2 i 3 d’octubre.

A Catalunya són moltes les persones que pateixen Esclerosi Múltiple. Tot i que en els darrers anys s’han fet avenços per millorar la seva qualitat de vida, encara queda molt camí per recórrer. És per aquest motiu, que la Fundació Esclerosi Múltiple s’uneix una vegada més amb els supermercats Condis en una nova edició de la campanya Una poma per la Vida.

La campanya consisteix en vendre pomes solidàries a 1,50 euros amb l’objectiu de recaptar fons per seguir investigant i millorant la qualitat de vida de les persones afectades i a la vegada, sensibilitzar la societat sobre aquesta malaltia que afecta majoritàriament a persones joves.

Concretament, els dies 2 i 3 d’octubre, més de 500 voluntaris/es es distribuiran pels supermercats Condis per informar sobre l’esclerosi múltiple i la seva problemàtica, repartir fulletons, adhesius i animar a la clientela a comprar una poma solidària, amb un preu simbòlic de 1,50€ que es pagarà a caixa i que anirà directament a la Fundació Esclerosi Múltiple.

Voleu participar com a voluntaris/es?

Si esteu interessats en fer voluntariat i ajudar a fer realitat aquesta campanya només heu d’omplir aquest formulari o posar-vos en contacte amb el següent correu electrònic: msancho@fem.es. Des de la FEM es posaran en contacte amb vosaltres per assignar-vos un supermercat i facilitar-vos la informació necessària.

La Fundació Esclerosi Múltiple treballa, des de fa anys, per millorar la qualitat de vida de les persones amb esclerosi múltiple i donar suport als seus familiars; però també dediquen els seus esforços a la integració laboral, a la detecció precoç, i la investigació.

Font: Xarxanet.org

Les entitats socials catalanes denuncien la ”nul·la sensibilitat social” del Govern central a l’hora de distribuir els fons del 0,7% de l’IRPF

Captura de pantalla 2015-09-25 a las 13.59.24La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya davant les informacions aparegudes aquest dijous al Diari ARA, en les quals s’informa sobre els nous criteris de distribució dels fons del 0,7% de l’IRPF destinat a entitats socials, ha reaccionat amb un comunicat en el qual acusa el govern espanyol d’”insensible” pel decret que prepara.
Comunicat
 • El contingut de l’esborrany publicat avui mostra, un cop més, la insensibilitat i el nul respecte cap els projectes socials i les persones ateses que han ajudat a resoldre situacions d’exclusió els darrers anys.
 • Els criteris que inclou l’esborrany adulteren la finalitat que inspiren el 0,7% de l’IRPF i estan pensats per evitar complir les darreres sentències judicials que obliguen al Govern de l’Estat a transferir aquests fons a les Comunitats Autònomes.
 • Amb aquests nous criteris s’exclouen, pràcticament, la meitat de les activitats i programes que ja s’estan fent a Catalunya.
 • Es trenca el concepte de dret subjectiu en la percepció de la prestació provinent de la Seguretat Social, ja que les beneficiàries serien, en exclusiva, les entitats d’àmbit estatal reconegudes pel Ministeri de Sanitat i Assumptes Socials, enlloc del ciutadà.

FCVS

Per la seva part, la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), davant l’exercici 2016 de l’IRPF, ha percebut una disminució a la baixa d’aquest ajut.

 

Yamuna a Barcelona Degusta

11986561_1140299949335202_7335424001551394964_nL’entitat és una de les quatre ONGDs convidades al gran festival gastronòmic popular.

Yamuna participarà al Festival Barcelona Degusta que se celebrarà del 24 al 27 de setembre a la Fira de Barcelona (Plaça Espanya). Només quatre ONGDs que treballen per la nutrició de les poblacions en situació de marginalitat han estat convidades al 5è festival gastronòmic popular.

Durant el Festival Yamuna presentarà els nous productes de la cooperativa de dones: melmelades “El Ginjoler” i vainilla de Madagascar. Els trobareu durant quatre dies al racó solidari del festival, de 12:00 a 22:00h al Pabelló 1, nivell 0, carrer D, estand 491 de la Fira de Barcelona. Us hi esperem!

Yamuna és una ONGD – fundada l’any 2000, que realitza projectes de cooperació per a poblacions en situació de marginalitat, sobretot nens i nenes, adolescents i dones. A Catalunya es duen a terme accions de sensibilització i educació per al desenvolupament.

La FCVS demana que es garanteixi el model català de voluntariat vinculat a l’associacionisme i la seva base social

27s2-76471S’han presentat propostes pels partits polítics en vistes les eleccions del 27S

La Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) ha publicat el document “Propostes per al voluntariat a Catalunya”, en el qual inclou propostes per al foment i suport al model català de voluntariat. El document, adreçat a les forces polítiques que concorren a les eleccions del 27 de setembre, també recull propostes per al foment i suport del tercer sector.

Entre les propostes que es contemplen, es destaca la garantia, promoció i foment econòmic del model català del voluntariat com a model d’èxit que s’adapta a la realitat social.

Al document presentat es destaquen les següents propostes:

 1. Garantir el model català de voluntariat definitivament vinculat a la matriu de l’associacionisme i la seva base social.
 2. Fomentar el model a través del suport econòmic a l’associacionisme transversal.
 3. Enfortir-lo com a ‘línia de contenció’ davant males praxis provinents d’empreses i d’administracions, en el cas que se’n produïssin.
 4. Promoure iniciatives provinents de la RSE, o de programes de participació ciutadana d’administracions, quan enforteixin el model català de voluntariat.
 5. Evitar fer ús del mot “voluntariat” en campanyes polítiques i de sensibilització institucional o de govern.
 6. Garantir que les entitats supraautonòmiques o estatals, quan actuen a Catalunya, es cenyeixin a la Llei catalana.

Document: Propostes per al voluntariat a Catalunya (PDF)